Denne siden er ment å være en støtte for å finne fram i forhold til verktøy og portaler for deg som rektor i Sandnesskolen.
De fleste lenker finner en på Pulsen - under Programmer og verktøy.
Noen portaler er mer utfordrende enn andre i forhold til å få tilgang. Skolesjef må sikre tilgang til enkelte fagsystem ved å følge denne beskrivelsen: Bestilling og endring av brukertilganger (sharepoint.com)
Trenger du hjelp eller støtte, må du veldig gjerne spørre skolesjefens VO-team (rett gjerne spørsmålet til Trond Fossum).
Når du blir personalmeldt, skal en del falle automatisk på plass. Du får tildelt en bruker med de tilganger og rettigheter som hører til. For eksempel:
Outlook - din e-post blir automatisk lagt til i postlista "Rektor v/alle skolene".
Feide-pålogging. Brukernavn og passord er knyttet til Feide-pålogging. Mange portaler skal da automatisk gi deg de tilganger og rettigheter du har behov for. For å endre passordet ditt på Feide kan du logge deg inn på mega.efeide.no for å gjøre endringer.
Hvis du mangler to-faktor pålogging eller Feide ikke fungerer, kan enten Pedagogisk IKT-veileder eller Brukerstøtte hjelpe deg med det.
Bruker støtte kan kontaktes ved å sende e-post til Brukerstøtte, eller ved å bruke selvbetjeningsportalen deres på Pulsen.
En kan også finne svar på en del spørsmål på Google Siten fra IT brukerstøtte.
La oss ta en titt på noen av de ulike verktøyene du finner på Pulsen:
E-post Outlook - skal virke automatisk etter personalmelding.
Citrix - er systemet som gjør at vi får tilgang til Sentraldomain (internt kommunalt system) eksternt. Dette gjør at vi kan arbeide med enkelte systemer uten at vi må være logget på ved arbeidsplassen. Mer info om Citrix nedenfor.
IDM portal - en portal der du som leder kan bestille tilgang til ulike systemer, samt godkjenne dine ansatte sine søknader om tilgang. Du kan også tildele tilgang. Mer om IDM nedenfor.
IT brukerstøtte - selvbetjeningsportal for brukerstøtte. Som nevnt tidligere kan en også sende e-post.
Microsoft 365 - nettbasert tilgang til alle verktøy i Office-pakken fra Microsoft.
Når det gjelder tilganger og to-faktor pålogging og spørsmål om slike ting, kan en også se til Google Siten fra IT brukerstøtte.
IDM portalen vil være viktig for å bestille og godkjenne tilganger du/dere har behov for i ditt virke. Det viktigste systemet/portalen du må søke tilgang til akkurat nå er:
UDIR (Elevundersøkelsen) - søk om Tillatelser* "Altinn Sandnes kommune egendefinert enkelttjeneste eller rolle" og skriv «Elevundersøkelsen – admin» under Årsak.
Denne listen kan fort bli lengre ved erfaring, da flere tilganger som i dag gjøres manuelt av HR eller Økonomi, kan bli en del av denne portalen. (Hvis du opplever at du ikke har tilgang til et system, kan det være lurt å først sjekke om det er mulig å søke om tilgang gjennom IDM).
Kommer tilbake til HR/Økonomi sine systemer litt lenger nede på sida, men i hovedsak er portaler/systemer som du får tilgang til gjennom HR/økonomi/Regnskap beskrevet her: Bestilling og endring av brukertilganger (sharepoint.com)
IST Everyday Administrasjon - har Feide-pålogging. Det er vårt skoleadministrative system. Her har en oversikt over elever og ansatte og gjør knytting til undervisningsgrupper. Dette brukes ved synkronisering til andre systemer. I tillegg brukes IST til anvising av vikartimer (variabel lønn).
Her skal tilgang og tilhørighet skje automatisk ved personalmelding.
(De andre to IST modulene er mer relevante for andre ansatte.)
Transponder - har Feide-pålogging. Det er vårt system for meldingsbok og fraværsregistrering. Samtykker kan også samles inn med dette verktøyet. Her skal tilgang og tilhørighet skje automatisk ved personalmelding.
Det er mulig at du ikke har tilgang til alle de samme appene som viser på bildet, men de to viktigste i forhold til bruk av Citrix er:
Stanley Security Manager - dette er Eiendom sitt styringsverktøy for alarmsystem og låssystem (forutsatt at skolen har oppdatert låssystem). Her må du kontakte Eiendom for å få opplæring. Eventuelt sjekke om det er nødvendig, du kan ha en driftsoperatør eller avdleingsleder som ivaretar denne kompetansen.
Gat Produksjon - Gat er verktøyet for registrering av arbeidstid. Ledere i skolen bruker MinGat til å sjekke inn og ut, registrere søknader om utbetaling, avspasering mm. Her anbefales det å melde seg på kurs via kursportalen - KS Læring. (Her kan du også kontakte Kompetansesenteret med spørsmål). Kan også informere om at Harald Tolo (avdelingsleder Figgjo skole) og Torunn Joensen (administrasjonskonsulent Lura skole) har blitt superbrukere for skolene i GAT. Du kan ta direkte kontakt med de dersom du har spørsmål knyttet til bruken av GAT.
Compilo - ved avvik meldes det inn via Compilo. Tilgang til Compilo skjer ved at skolesjef manuelt legger ny rektor til sin enhet.
I Compilo skal du som leder følge opp avvik ved å lukke dem med en kommentar. Avvikene skal inngå som en del av det helhetlige HMS-arbeidet ved skolen. Hva er avvik og hvordan melde avvik?: Kursets forside (kslaring.no)
P360 - Public360 er vårt digitale arkivsystem. Det er to versjoner, gammel og ny. I det gamle er det ikke redigeringstillatelser, men en kan finne eldre dokumenter for å lese. Det er gode beskrivelser for bruk av P360 på Pulsen.
Under denne fanen er mange relevante portaler og verktøy:
KOMPIS - portalen vi bruker ved medarbeidersamtaler og for å følge opp kompetanseheving på et sentralt kommunalt nivå. Her finner du også dine kompetanseplaner som det er forventet at du gjennomfører som nytilsatt.
KS læring - her legger Kompetansesenteret ut alle kurs en kan melde seg på. For eksempel finner en kurs i ulike systemer som vi bruker, livredning (svømming), HLR mm.
MinGat - portalen til deg som bruker (ikke som administrator). Her legger en inn søknader om permisjon, avsparing og holder orden på sin egen arbeidstid. Pedagoger bruker MinGat til egenmeldinger og søknader om permisjon. (For informasjon om Gat Produksjon - se under Fleksibel arbeidsplass Citrix).
Posten eSignering - som oftest brukt ved inngåelse av kontrakt med nytilsatte. En vil også få lenke på e-post/gjennom webcruiter.
Visma Enterprise - meg selv - viktig å skrive inn Pårørende i denne portalen. Under Meg selv finner en også Reiseregning (Visma Expense) som er verktøyet for å legge inn reiseregninger og andre utlegg. Her vil du som rektor også ha mulighet til å gå inn i portalen Approval for å godkjenne reiseregninger og utlegg. Visma er det grunnleggende økonomisystemet vårt (i tillegg til at Framsikt er rapporteringsverktøy for økonomi og sykefravær, samt at IST bruker til å anvise vikartimer/overtid).
Webcruiter - for rekruttering av ansatte. Brukes i samarbeid med HR og Forhandlingsutvalget (for fastsettelse av individuell lønn).
Framsikt - her får du oversikt over drift når det gjelder økonomi og sykefravær. Det er forventet at en rapporterer på økonomi og sykefravær innen hver 15. i måneden. (For eksempel rapporterer en på mai måned innen 15. juni). Øverst til venstre i menyen på Framsikt velger en Rapportering - Månedsrapport (se bildet under hovedbildet til venstre).
Matbestilling - greit til bruk ved planleggingsdager/andre behov for servering.
Reisebestilling - i tråd med Anskaffelser. Reise skal bestilles her (opphold også en mulighet) ved kurs og konferanser.
Visma Enterprise - har en del funksjoner, for eksempel personalmeldinger, oversikt over stillinger til ansatte, anvising av innkjøp gjennom eHandel, fakturaoversikt og mulighet for økonomirapporteringer (Framsikt er basert på tallene i Visma).
WACO forsikring - her finner du informasjon om forsikringsordningene i kommunen.
Famac - portal som registrer alt som har med brannvern å gjøre (rapportering av øvelser og sjekk av rømningsveier). Her meldes inn avvik i forhold til brannvernsprotokoller. (Det er mulig at det er avdelingsledere/driftsoperatører på skolen som har kompetanse i bruk av denne portalen).
Google Workspace - Sandnesskolen benytter seg av Google Workspace i det pedagogiske arbeidet. Dette gjør at du som skoleleder arbeider en del i to systemer (Microsoft og Google). Vi håper du finner god hjelp i Siten som heter Sandnesskolen, og spesielt under sidene Rammeverk for ledelse og Støtte til skoleledere.
De to viktigste klasserommene for deg som rektor er:
Informasjon fra skolesjef (kurskode: chmblyt)
Kvalitetsutvikling for ledere i Sandnesskolen (kurskode: ymuur4d)
Skolon - portalen vi bruker til anskaffelse av digitale læremidler. Du skal opprettes automatisk som Feidebruker gjennom OAS. Hvis du ikke kan logge på, ta kontakt med Trond Fossum.
Conexus Engage - Registrering av Kartleggingsresultater. Hvis du ikke har tilgang, sjekk om det er en skoleadministrator som kan gi deg tilgang (avdelingsleder/PedIKT-veileder).
GSI - Grunnskolenes Informasjonssystem. Registrering av aktuelle tall ved egen skole (informasjon om prosess kommer fra skolesjef august/september). Pålogging via UBAS (skolesjef/VO-team oppretter bruker hvis ikke på plass).
Klassetrivsel - Vi benytter oss av Klassetrivsel for undersøkelser rundt skolemiljø og ved undersøkelser knyttet til kapittel 12. Portalen har Feide-pålogging. (Gi beskjed hvis pålogging ikke fungerer). TGL kan også gi støtte og veiledning i forhold til bruk av dette programmet. Brukerveiledning.
Docendo - Timeplanleggingsverktøy (Feide-pålogging). Synkroniserer seg med IST. Sandnes Academy (docendo.no)